Jagody Goji – poznaj najzdrowsze owoce świata

dieta ubogoenergetyczna
Dieta ubogoenergetyczna – zalety i przykładowy jadłospis
29 sierpnia 2016
Dieta Mai Błaszczyszyn
Dieta Mai Błaszczyszyn, czyli 10-dniowa dieta owocowo-warzywna
20 września 2016
Pokaż wszystkie
Jagody Goji

W ostatnim czasie stały się szczególnie znane ze swych cennych właściwości. Są to niewielkie owoce posiadające wiele cennych witamin. Znane są zwłaszcza z działania antynowotworowego oraz wspomagają odchudzanie. To właśnie jagody  goji wyróżniają się na rynku swym niebywale dobroczynnym działaniem.

 

Czym się charakteryzują jagody goji?

Jagody goji pochodzą głównie z Chin, Tybetu i Mongolii. Są to niewielkie, czerwone owoce, które rosną na krzewie Lycium Barbarum. Przez wielu ekspertów żywieniowych uznawane są za najzdrowsze pożywienie na świecie. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, mienerałów oraz składników odżywczych. Są bogate w białko, aminokwasy, karetonoidy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe jak np. kwas omega 6 czy kwas linolowy. Co więcej jagody goji zawierają polisacharydy znane z właściwości uodparniających organizm. Ponadto jagody goji zawierają przeciwutleniacz, żelazo, fosfor, cynk, selen, zeaksantynę, tiaminę, luteinę, ryboflawinę, kwas askorbinowy i nikotynowy, tłuszcze, węglowodany. Owocom tym przypisywane są właściwości lecznicze, które jednocześnie spowalniają proces starzenia się. Jagody goji wpływają bardzo korzystnie również na redukcję oraz łagodzenie objawów stresu. Inne równie istotne właściwości to m.in. wspomaganie nerwów wzrokowych czy  dobroczynne działanie na proces rekonwalescencji po urazie ciała.

Jagodom goji niemniej zawdzięcza się pozytywny wpływ na układ krążenia i pracę serca oraz normowanie ciśnienia krwi. Owoce te zapobiegają chorobom nowotworowym, chorobom płuc, chorobom układu pokarmowego oraz wspomagają pracę nerek. Wskazane są w leczeniu miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy. Potwierdzony został również fakt, że jagody goji wpływają pozytywnie na poprawę pamięci oraz koncentrację uwagi. Zaleca się stosować w celu poprawy samopoczucia i komfortu psychicznego. Szczególnie jednak są znane ze swych właściwości odchudzających. Jagody goji są m.in. sprzedawane w postaci suplementów wspomagających proces odchudzania. Jednym z takich suplementów jest Goji Berry 2000, który zawiera bardzo dużą ilość skondensowanego ekstraktu z jagód goji.

 

Zastosowanie w kuchni

Smak jagód goji przypomina nieco smak żurawiny. Jednak owoce jagody goji są mniej słodkie niż żurawina i pozostawiają cierpki posmak. Wyczuwalny jest również lekko pomidorowo-ziołowy aromat tych owoców. Spożywając jagody goji najlepiej jeść je w czystej, nieprzetworzonej postaci, wówczas zachowają one najwięcej cennych właściwości. Najlepiej spożywać je surowe, dodawać do jogurtu czy deserów. Jeśli jednak zdarzają się osoby, które szczególnie nie lubią spożywać surowych owoców, można jagody goji przyrządzić w inny sposób. Jednym z nich jest gotowanie suszonych jagód i przyrządzenie w ten sposób naparu do picia. Można też jagody goji dodać do czerwonej herbaty, przerobić owoce na sok, wino, nalewkę. Można również jagody dodawać do musli, przyrządzać z nich zupę, dodawać do potraw z ryżem.

 

Szczególna ostrożność w spożywaniu jagód goji

Niewątpliwym jest fakt, że jagody goji są owocami o dobroczynnych właściwościach. Jednak trzeba mieć na uwadze, że poprzez dużą zawartość pierwiastków i składników odżywczych, mogą wywołać reakcje niepożądane. Ostrożność powinni zatem zachować przede wszystkim osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Substancje zawarte w owocach jagód goji hamują rozkładanie warfaryny w wątrobie poprzez co zwiększają ryzyko wystąpienia krwotoku.

 

Uprawa jagód goji

Jagody goji są o tyle wygodne w uprawie, że nie mają specjalnych, niełatwych do zrealizowania wymagań co do warunków glebowych. Pomimo, iż pochodzą z Azji, są odporne na mróz (do 30 stopni Celsjusza), cień oraz na poziom zasolenia. Najważniejsze jest, aby owoce nie miały zbyt mokro i korzenie nie były zanurzone w wodzie. Wskazane jest nawożenie naturalnym, ekologicznym obornikiem. Zwykle pierwsze owoce pojawiają się w drugim bądź trzecim roku po zasadzeniu. Zbierając owoce najlepiej ich nie zrywać, ale delikatnie strząsnąć. Kiedy jagody goji są zrywane wówczas tracą najwięcej cennych właściwości i w miejscach gdzie były dotykane robią się czarne.

Sadzonki jagody goji są dostępne na polskim rynku i możliwe do uprawy w polskim klimacie. Jagody goji można również chodować w domu. Należy najpierw nasiona umieścić we wilgotnym a nawet mokrym ręczniku na 8 godzin. Następnie nasiona powinno się wsiać do uprzednio przygotowanych doniczek z żyzną glebą na głębokość maksymalnie 5mm. Podlewanie powinno być umiarkowane. Jagody goji należy rozsadzić do oddzielnych doniczek kiedy osiągną wysokość ok 10 cm. Doniczki należy umieścić w ciepłym i zacienionym miejscu. Kiełkowanie roślin trwa ok. 14 dni. Kwiaty rośliny są barwy fioletowej i kwitną latem, w miesiącach od czerwca do września. Owoce natomiast zbierane są jesienią w październiku oraz listopadzie.

 

Najważniejsze właściwości oraz dzienna dawka jagód goji

Jagody goji mają wiele pożądanych właściwości. Skupiając się na tych najważniejszych, to bardzo wzmacniają odporność, gdyż zawierają bardzo dużą ilość witaminy C. Działają bardzo dobrze na wygląd oraz kolor skóry, co zawdzięczamy beta-karotenowi, który również jest elementem składowym jagód goji. Owoce te wpływają zarówno na przyspieszenie metabolizmu, jednak trzeba spożywać systematycznie, każdego dnia odpowiednią dawkę jagód goji. W takim celu zalecane jest stosowanie suplementu. Widać więc, że są to owoce mające silny pozytywny wpływ na zdrowie, dlatego należy bardzo uważać aby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *