Co to jest dieta niskoglikemiczna i jak ją stosować?

błonnik pokarmowy
Co to jest błonnik pokarmowy? Jakie są jego źródła?
28 czerwca 2016
dieta kopenhaska
Poznaj dietę kopenhaską, czyli jedną z najbardziej restrykcyjnych diet
18 lipca 2016

Dieta niskoglikemiczna zwana jest też dietą Montignaca. Jest przede wszystkim dietą prozdrowotną, nie zaś nastawioną na utratę masy ciała. Utrata zbędnych kilogramów jest tu dodatkowym atutem wynikającym z zalet stosowania tej diety.

 

Jak stosować dietę Montignaca?

Stosowanie diety niskoglikemicznej polega na stosowaniu indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny stanowi natomiast wskaźnik szybkości zmian w procesie stężenia glukozy we krwi po skondensowaniu konkretnego produktu złożonego z węglowodanów w stosunku do rezultatu jaki otrzymuje się z czystej glukozy. Zatem fundamentalną zasadą tej diety jest spożywanie produktów o niskim wskaźniku IG (indeks glikemiczny) (przyjmuje się że są to produkty, dla których IG < 55), które to charakteryzują się niskim skokiem poziomu cukru we krwi. Produkty te to m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, grzyby. Produkty o średnim wskaźniku IG mieszczą się w granicach (56-59), zaś produkty o wysokim wskaźniku IG to powyżej 70.

Analogicznie im produkty charakteryzują się większym poziomem IG tym mniej powinno ich występować w naszym jadłospisie. Produktami o względnie wysokim IG są produkty takie jak: mąka (zwłaszcza biała), ryż, przekąski pochodzenia mącznego, słodycze, cukier, napoje słodzone i alkoholowe oraz wszelkie produkty wysoko przetworzone. Największą trudnością i w zasadzie całym sednem w stosowaniu tej diety jest opanowanie indeksu glikemicznego.

 

Istnieje tu jednak podział na 7 grup, który jest bardzo pomocny w stosowaniu tej diety. Podział jest następujący:

  • białkowe: np. ryby, chude mięso, jaja, mleko
  • węglowodanowe: np. makaron, pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, alkohol
  • owoce: np. cytrusy, truskawki, jabłka, śliwki, brzoskwinie
  • warzywa: np. kapusta, ogórek, kalafior, por, groszek
  • rośliny strączkowe: np. bób, groch, fasola
  • nasiona: np. migdały, orzechy, pestki
  • tłuszcze: np. masło, olej, czekolada.

 

Poniżej podany jest przykładowy jadłospis diety Montignaca:

śniadanie: chudy twaróg ze szczypiorkiem, sok z owoców (najlepiej z cytrusów), kromka chleba pełnoziarnistego, herbata (może być zielona)

obiad: zupa krem jarzynowa, pieczone chude mięso bądź smażone bez tłuszczu, surówka z kapusty i ogórka

kolacja: ryba ugotowana na parze z warzywami.

Warto pamiętać też, że indeks glikemiczny produktów spożywczych jest niższy w naturalnej (w żaden sposób nieprzetworzonej) postaci, niż w przypadku produktów gotowanych. Stosując dietę Montignaca należy brać pod uwagę tabelę IG, gdzie są wyszczególnione produkty oraz ładunek glikemiczny posiłku, a więc wpływ danej porcji pożywienia na wzrost poziomu glukozy we krwi. Przykładowe tabele indeksu glikemicznego można znaleźć tutaj

Aby móc ustalić ładunek glikemiczny, należy pomnożyć indeks glikemiczny produktu przez zawarte w nim węglowadany i następnie należy podzielić wynik przez 100. I tak posiłek o wartości do 10 – oznacza niski ładunek glikemiczny, zaś od 20 wzwyż – wysoki ładunek glikemiczny.

 

Zalety diety niskoglikemicznej:

  • brak efektu jo-jo
  • w diecie zawarta jest duża ilość błonnika, który sprawia że trawienie jest znacznie łatwiejsze, powoduje oczyszczanie jelit
  • dieta zmniejsza poziom złego cholesterolu, obniża ryzyko chorób serca oraz cukrzycy
  • nie odczuwa się głodu, gdyż spożywane produkty powodują uczucie sytości
  • poprawia kondycję skóry, usprawnia gospodarkę hormonalną
  • wyrabia nawyk zwracania uwagi na węglowodany w spożywanych pokarmach – które stanowią największe źródło gromadzenia się zbędnych kilogramów
  • dieta ta jest zdrowa i bezpieczna dla organizmu, nie wyczerpuje go i nie wycieńcza
  • znacznie ogranicza spożywanie produktów mało wartościowych
  • zaleca spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej
  • sprzyja ustabilizowaniu glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny
  • ułatwia kontrolę nad własnym apetytem oraz masą ciała
  • zwiększa poziom energii
  • usprawnia koncentrację i polepsza pamięć
  • polecana jest przez większość dietetyków
  • jest łatwa w procesie stosowania oraz utrzymania
  • nie wymaga zbyt dużych nakładów finansowych
  • spożywana żywność to produkty wysoce jakościowe

 

Wady

  • dieta ta z powodu, iż nie jest zbyt restrykcyjna i wyczerpująca dla organizmu – nie przynosi rezultatów w zbyt szybkim tempie, na efekty trzeba zaczekać
  • metoda Montignaca nie bierze pod uwagę innych substancji odżywczych oprócz węglowodanów, a inne takie jak np. tłuszcze nasycone również w znaczący sposób wpływają na przyrost tkanki tłuszczowej.

 

Dieta niskoglikemiczna może być stosowana właściwie przez wszystkie osoby zdrowe – niezależnie od wieku. W szczególności zaś zalecana jest dla osób, u których występuje problem z wydzielaniem insuliny, bądź u osób o podwyższonym ryzyku wystąpienia cukrzycy. Dieta niskoglikemiczna (z powodu wolnego przyswajania węglowodanów) niekoniecznie może sprawdzać się u osób wykonujących ciężki wysiłek fizyczny tak jak np. sportowcy.

3 Komentarze

  1. […] wewnątrzustrojowego. Spożywając węglowodany należy sięgać po produkty, które mają niski indeks glikemiczny, jak np. pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy czy nieoczyszczona mąka. Natomiast błonnik […]

  2. […] Więcej informacji na temat diety niskoglikemicznej, przykładowy jadłospis znajdziesz tutaj […]

  3. […] dozwolone jest spożywanie owoców o niskim indeksie glikemicznym. Owoce mające niski indeks glikemiczny, zawierają tym samym niską zawartość węglowodanów i są to np. maliny, jagody, truskawki. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *