Dieta kapuściana – poznaj szybką i zdrową dietę odchudzającą

dieta kopenhaska
Poznaj dietę kopenhaską, czyli jedną z najbardziej restrykcyjnych diet
18 lipca 2016
Dieta ketogeniczna
Lubisz tłuste jedzenie? Poznaj dietę ketogeniczną i zobacz przykładowy jadłospis
23 lipca 2016

Od przeszło 10 lat szczególnie znaną i polecaną dietą ze względu na swoje zdrowotne walory jest dieta kapuściana. Pomimo tego, że wspomaga ona osiągnięcie wymarzonej figury, to też bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie oraz gospodarkę hormonalną naszego organizmu.

 

Czym charakteryzuje się dieta kapuściana?

Dieta kapuściana należy do tego typu diet, gdzie w dość krótkim czasie możemy osiągnąć naprawdę zdumiewające rezultaty. Trwa ona dość krótko, bo tylko 7 dni i można stracić na wadze od 3 do 6 kilogramów. Dieta kapuściana jest dietą niskokaloryczną, gdzie podstawę stanowi zdrowa i lekkostrawna zupa kapuściana. Co więcej dieta nie tylko pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów, ale także oczyścić organizm z toksyn i usprawnić pracę jelit oraz przyspieszyć metabolizm. Charakteryzując w sposób szczególny dietę, przez pierwsze trzy dni można jeść owoce i warzywa oprócz niektórych tak jak np. banany czy ziemniaki. Od czwartego dnia pojawiają się w jadłospisie również banany i mleko. Następnie w końcowych dniach można spożywać też niewielkie ilości mięsa, ryb oraz ryżu. Podstawą każdej diety w tym również diety kapuścianej jest picie dużej ilości wody, ok. 2 litry dziennie. Zaleca się też w czasie trwania diety picie soków ze świeżych owoców, lecz bez dodatku cukru, zieloną herbatę oraz inne napary o działaniu oczyszczającym takie jak, np. napar z kopru czy z mniszka lekarskiego.

 

Cenne właściwości kapusty

Kapusta, która odgrywa tu zasadniczą rolę zawiera dużą ilość witaminy C, witaminy z grupy B, witaminy A,E oraz K. Kapusta posiada również składniki mineralne, takie jak np. siarka, które wpływają na kondycję i wygląd włosów, skóry i paznokci. W tym warzywie znajdziemy ponadto arsen – który jest niezbywalny dla organizmu człowieka, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Warto zaznaczyć też, że żelazo i kwas foliowy znajdują się przede wszystkim w zewnętrznych liściach kapusty, dlatego nie powinno się ich wyrzucać, ale dokładnie umyć, oczyścić, a następnie posiekać i dodawać np. do zup czy surówek. Kapusta ze względu na swe znakomite właściwości sprawdza się też w leczeniu stawów, guzów czy ran. Co więcej kapusta przeciwdziała występowaniu anemii, obrzęków oraz zwiększa odporność organizmu. Kapusta zawiera w sobie też dużą ilość błonnika. Najbardziej cenna ze względu na swe wartościowe właściwości jest kapusta pekińska. Posiada ona dużą ilość beta-karotenu czyli prowitaminy A. Również bardzo zdrowotne właściwości posiada kapusta kiszona. Zawiera ona przede wszystkim bardzo dużą ilość witaminy C, posiada właściwości termoregulacyjne organizmu. Kapusta kiszona wpływa bardzo pozytywnie na regulację poziomu tarczycy, zmniejsza możliwość wystąpienia nowotworów jelita grubego, dwunastnicy i żołądka. Co więcej kapusta oczyszcza krew, odświeża organizm.

 

Przykładowy przepis na zupę kapuścianą

Potrzebne składniki:

  1. 1 duża główka kapusty
  2. 6 średnich cebul
  3. 2 zielone papryki bądź 1 czerwona i 1 żółta
  4. 1 pęczek selera (nać)
  5. 6 pomidorów świeżych bądź 2 puszki pomidorów
  6. 3 litry wody
  7. przyprawy do smaku: pieprz, czosnek, chilii, pietruszka, koper

Wszystkie warzywa należy starannie umyć i pokroić w kostkę. W przypadku świeżych pomidorów należy je spażyć i zdjąć z nich skórkę. W dalszej kolejności na dużą, głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, następnie wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa oprócz cebuli. Warzywa należy podsmażyć tak, aby wszystkie zrobiły się miękkie, przekładamy je do garnka, zalewamy letnią wodą i gotujemy je na małym ogniu. Na patelnię natomiast wkładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli na patelni – dodajemy ją do garnka z pozostałymi warzywami i wszystko razem gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy, czyli pieprz, czosnek, koper, pietruszkę, bazylię, chili. Ilość dodawanych przypraw zależy indywidualnie od naszego gustu, w zależności czy preferujemy smaki bardziej ostre, wyraziste, czy może bardziej łagodne i delikatne. Najważniejsze jest aby do zupy, ani do żadnej potrawy w czasie stosowania diety nie dodawać soli.

 

Jadłospis diety kapuścianej na 7 dni:

Dzień 1

  • Śniadanie – zupa kapuściana (duży talerz) + filiżanka czarnej kawy
  • Drugie śniadanie – same warzywa (najlepiej surowe) np. ogórek, marchewka
  • Obiad – zupa kapuściana + gorzka herbata
  • Podwieczorek – lekki owoc, oprócz banana, woda mineralna niegazowana

Dzień 2

  • Śniadanie – warzywa świeże lub gotowane (najlepiej zielone, liściaste)
  • Obiad – duży talerz zupy kapuścianej
  • Kolacja – 2 pieczone ziemniaki (mogą być z dodatkiem masła)

Uwaga! Tego dnia nie wolno jeść owoców oraz warzyw takich jak: fasola, groch, kukurydza

Dzień 3

  • Śniadanie – duża porcja zupy kapuścianej
  • Drugie śniadanie – lekkie owoce z wyjątkiem bananów +gorzka herbata
  • Obiad – warzywa (wskazane gotowanie na parze)
  • Podwieczorek – lekkie owoce
  • Kolacja – duża ilość wody mineralnej, w przypadku uczucia wzmożonego głodu dozwolone jest zjeść niewielką ilość zupy kapuścianej

Uwaga! Tego dnia nie jjemy ziemniaków

Dzień 4

  • Śniadanie – porcja zupy kapuścianej
  • Drugie śniadanie oraz obiad – kilka bananów, maksymalnie 4 sztuki
  • Kolacja – 2 litry odtłuszczonego mleka + duża ilość wody

Dzień 5

  • Śniadanie – porcja zupy kapuścianej
  • Obiad – mięso ok. 200 gramów (może być kurczak lub wołowina)
  • Kolacja – 6 sztuk pomidorów + 7-8 szklanek wody mineralnej niegazowanej

Dzień 6

  • Śniadanie – porcja zupy kapuścianej
  • Obiad – mięso (najlepiej gotowane np. pierś z kurczaka, wołowina albo chuda ryba)
  • Kolacja – talerz zielonych warzyw np. brokuły, sałata, papryka + duża ilość wody

Dzień 7

  • Śniadanie – porcja zupy kapuścianej
  • Obiad – brązowy ryż z lekkimi warzywami
  • Kolacja – duża ilość soku z owoców bądź wody mineralnej niegazowanej

 

Zalety i wady diety kapuścianej

Zalety

Pierwszą i zasadniczą zaletą tej diety jest to, że ze względu na dużą ilość spożywanych warzyw, w tym przede wszystkim kapusty – nie jest tym samym ona szkodliwa i wyczerpująca dla organizmu, w przeciwieństwie do diety kopenhaskiej. Dieta kapuściana jest dietą prostą i łatwą do przygotowania. Składniki zarówno te, które są dodawane do zupy kapuścianej, jak i te, które stanowią nasze całodzienne wyżywienie są łatwo dostępne i w przystępnej cenie. Kolejna z zalet to czas jej trwania. Dieta trwa dokładnie 7 dni, dzięki czemu nie jest męcząca. No i wreszcie jedna z głównych zalet tej diety, to fakt, że pomaga nam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale też oczyścić organizm z toksyn i innych zbędnych pozostałości procesu odżywiania. Dieta kapuściana daje duże efekty w stosunkowo krótkim czasie stosowania.

Wady

Pomimo przeważających zalet nad wadami, dieta kapuściana wyklucza w swoim jadłospisie wiele grup produktów, poprzez co w organizmie mogą wystąpić deficyt witamin i minerałów, w skrajnych przypadkach może nawet skończyć się niedożywieniem. W menu zupełnie nie ma żadnych tłuszczów, a wiadomo przecież, że niektóre witaminy, takie jak A, D, E oraz K – rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Niska ilość kalorii występująca w diecie sprawia, że osoby w czasie stosowania diety mogą czuć się bardziej niż zwykle zmęczone, rozdrażnione, wyczerpane, mogą pojawić się też ból brzucha, zawroty głowy. Przynoszenie dużych rezultatów w szybkim tempie sprawia, że nierzadko po powrocie do stałego trybu odżywiania się występuje efekt jo-jo, dlatego ważne jest aby w trakcie diety i po jej skończeniu pamiętać o aktywności ruchowej.

 

Podsumowanie

Dieta kapuściana w zasadzie jak każda z diet ma swoje lepsze i gorsze strony. Niemniej jest to dieta, o której można powiedzieć „dieta z głową”. Nie jest bardzo zaborcza ani restrykcyjna, przez co realnie zwiększa swoją szansę na to, aby jej przedwcześnie nie przerywać. Ponadto dieta kapuściana pomimo, iż przez te 7 dni nie przewiduje dostarczania do organizmu wszystkich niezbędnych składników, to jednak dostarcza tych szczególnie potrzebnych i czas jej trwania nie zagraża zdrowiu, ani ogólnej kondycji organizmu.