Odchudzanie od dawna kojarzyło nam się z czymś co wymaga dużego wyrzeczenia, poświęcenia i ogromnej dawki motywacji. Małe porcje jedzenia, wzmożona aktywność fizyczna, odstawienie wszelkich ulubionych potraw i przysmaków, wykluczenie smacznych przekąsek, odczuwanie nieustającego głodu … to wszystko wydawało się być przerastające nawet dla najbardziej wytrwałych i zmotywowanych osób.
Tymczasem wśród wielu restrykcyjnych i wyczerpujących diet o jadłospisie przepełnionym produktami nieszczególnie atrakcyjnymi pod względem smakowym – znajduje się coś co można nazwać „przyjemne i pożyteczne zarazem”. Mowa jest jak najbardziej o diecie jabłkowej. Jabłko choć wydawać by się mogło owoc powszechnie dostępny, pospolity i każdemu dobrze znany – jak się okazuje jest przodujący wśród owoców pod względem odżywczym, smakowym i odchudzającym zarazem. Dieta, która została opisana poniżej jest dietą prostą, szybką i przy tym bardzo smaczną.
Nie bez powodu powstało powiedzenie, że jedno jabłko dziennie warunkuje zdrowie i długie lata życia. Jabłko przede wszystkim stanowi doskonałe źródło witamin, a w szczególności witaminy C. Inne witaminy, jakie występują w jabłku to witamina A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B3). Jabłka zawierają też pożądane pod względem zdrowotnym mikroelementy takie jak jod, żelazo, sód, fosfor, potas, wapń czy krzem. Jabłka to też źródło błonnika, kwasów organicznych , cukrów oraz pektyn, które uniemożliwiają wchłanianie tłuszczów i sprawiają przyspieszenie trawienia w organizmie. Dzięki cennym i wartościowym składnikom zawartym w tym wspaniałym owocu, jabłka bardzo korzystnie wpływają na stan zębów, skóry, włosów oraz paznokci. Ponadto jabłka wpływają na odkwaszanie organizmu, chronią go przed bakteriami, infekcjami i uodparniają na wszelkie szkodliwe działania środowiska.
Warto też zaznaczyć, że najwięcej witaminy C jest zawarte w kwaśniejszych odmianach jabłek, do tego witaminy C jest więcej w małych jabłkach niż w dużych okazach. Aby zatrzymać jak najwięcej witamin i cennych minerałów w jabłkach, należy starać się spożywać je w jak najmniej przetworzonej postaci. Każda obróbka termiczna, czy to gotowanie, pieczenie czy smażenie – powoduje utratę cennych właściwości. Najwięcej witamin w jabłku znajduje się w skórce albo tuż pod nią. Wskazane jest aby jeść jak najwięcej jabłek surowych razem ze skórką. Mikroelementy zawarte w jabłkach sprawiają, że organizm lepiej przyswaja wapń. Witamina C z kolei, mimo jej wspaniałego wpływu na układ odpornościowy organizmu powoduje pozbycie się wolnych rodników z organizmu oraz bierze udział w licznych procesach metabolicznych takich jak przeciwdziałanie marszczeniu się skóry, biosynteza kolagenu, zapobieganie powstania cellulitu. Przeciwdziała również powstawaniu pajączków i innych, niekorzystnych zmian skórnych, zapewnia młody i zdrowy wygląd.
Regularne spożywanie jabłek (przynajmniej jedno jabłko dziennie) znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz choroby serca. Zawarte w jabłkach wartościowe pierwiastki poprawiają układ krążenia, pracę serca jak również usprawniają proces zapamiętywania.
Można powiedzieć, że dieta jabłkowa dzieli się na dwa rodzaje. Pierwszy z nich polega na tym, że dietę stosuje się przez 3 dni i w tym czasie spożywa się wyłącznie jabłka. Drugi rodzaj diety jest mniej restrykcyjny i trwa 5 dni. W tym czasie nie je się tylko jabłek, ale również inne posiłki. W pierwszym wariancie przez 3 dni spożywa się jabłka przez cały dzień, na śniadanie, obiad i kolację oraz pije się duże ilości wody mineralnej niegazowanej. Można również pozwolić sobie na kawę bądź herbatę, ale tylko w umiarkowanych ilościach, ponieważ kofeina w nadmiarze mogłaby doprowadzić do spowolnienia w procesie przemiany materii. Drugi wariant diety jabłkowej polega na 5 – dniowym trybie odchudzania i wtedy jabłka spożywa się wraz z innymi produktami. Dieta jabłkowa 3 – dniowa przewiduje utratę wagi ok 1 do 2 kilogramów, zaś 5 – dniowa 3 do 5 kilogramów.
Śniadanie/Obiad/Kolacja – dowolna ilość jabłek (najlepiej surowych, nieobieranych) + 2 kubki naparu (mięta, rumianek, koper), 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Śniadanie – 1 jabłko ze skórką + 1 niewielka kanapka (kromka pieczywa pełnoziarnistego, 2 plasterki szynki, odrobina masła) +kawa bez cukru
Przekąska – jogurt naturalny z jabłkiem (jabłko najlepiej ze skórką pokroić w kostkę i dodać do jogurtu, można dodać małą łyżeczkę miodu)
Obiad – 1 jabłko, ryba gotowana na parze, warzywa gotowane na parze (brokuł, kalafior), ryż brązowy
Kolacja – sałatka owocowa z dużą zawartością jabłka + herbata niesłodzona
Warto pamiętać, aby jabłka zjadać około pół godziny przed posiłkiem aby odpowiednio zdążył przyspieszyć proces trawienia. Jabłka to owoce niskokaloryczne, ok. 80% ich masy to woda. Poza tym jabłka zawierają w sobie silne przeciwutleniacze, dzięki którym obniżają poziom złego cholesterolu, hamują rozwój miażdżycy jak i chorób układu krwionośnego. Przed rozpoczęciem stosowania diety należy się dobrze przygotować czyli przede wszystkim stopniowo zmniejszać porcje codziennych posiłków, zredukować bardzo skrupulatnie bądź zupełnie wyeliminować spożywanie słodyczy, kawy oraz alkoholu.
Podczas stosowania diety jabłkowej, warto każdego ranka wypić szklankę wody mineralnej niegazowanej z łyżką octu jabłkowego lub z sokiem z cytryny. Ocet jabłkowy wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Produktami, które są dozwolone w czasie trwania diety są nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, warzywa, ryż (najlepiej brązowy) oraz pieczywo pełnoziarniste.
10 dag ziemniaków, 15 dag marchwi, 1 duże jabłko, natka pietruszki (drobno posiekana), 2 małe łyżeczki oliwy, 1 mała cebula, bulion warzywny (ok. 3/4 szklanki), imbir i gałka muszkatołowa do smaku
1 marchewka, 1 cebula, biała kapusta (ok 1/4 kilograma), sok z cytryny, pół jabłka, oliwa z oliwek, szczypiorek, pietruszka, sól i pieprz do smaku
0,5 kg suszonych lub świeżych owoców (jabłka, śliwki, truskawki, wiśnie), 2 litry zimnej wody, łyżka mąki ziemniaczanej, śmietana (ok. 200g), cynamon oraz cukier do smaku (cukru należy dać niewielką ilość ok. 2 łyżki płaskie na 2 litry zupy).
Dieta jabłkowa polecana jest przede wszystkim osobom dorosłym. Natomiast nie jest polecana osobom przejawiającym problemy z wrzodami żołądka, osobom cierpiącym na zgagę, problemy z układem pokarmowym. Nie powinny stosować tej diety też kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz młodzież.
Dieta jabłkowa jest przede wszystkim dietą przyjemną w stosowaniu. Jabłko jako wiodący element diety jest doskonałym owocem pod względem zawartości substancji odżywczych i mikroelementów. Jabłka doskonale wpływają na zdrowie oraz urodę. Wykazują też silne właściwości odchudzające. Dieta jabłkowa zarówno ta 3 – dniowa, jak i 5 – dniowa, jest prosta i przyjemna w stosowaniu, aczkolwiek ma też swoje słabe strony. Przede wszystkim dieta nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, gdyż polega na spożywaniu właściwie samych jabłek. Następnie dieta pomimo walorów smakowych może szybko się znudzić, ponieważ jest bardzo monotonna.
W momencie zdecydowania się na stosowanie tej diety należy uważnie stosować się do wymienionych wyżej zaleceń i nie „ulepszać” diety w postaci przeciągnięcia jeszcze o parę dni w celu uzyskania większych efektów. Dieta stosowana ściśle z zaleceniami, nie odbije się drastycznie na zdrowiu i może pomóc zgubić kilka kilogramów. Natomiast wszelkie modyfikowanie diety mogłoby doprowadzić do defektów zdrowotnych, czy nawet do zwiększenia masy ciała.