Poznaj dietę kopenhaską, czyli jedną z najbardziej restrykcyjnych diet

dieta niskoglikemiczna
Co to jest dieta niskoglikemiczna i jak ją stosować?
16 lipca 2016
Dieta kapuściana – poznaj szybką i zdrową dietę odchudzającą
20 lipca 2016
Pokaż wszystkie
dieta kopenhaska

Jedną z najbardziej efektownych, a zarazem jedną z restrykcyjnych diet jest dieta kopenhaska. Polega ona na bardzo dokładnym stosowaniu się do zasad w spożywaniu posiłków zarówno pod względem ilości jak i jakości.

Czym charakteryzuje się dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska trwa równo 13 dni – nie dłużej i nie krócej. Z tego powodu nazywana jest również dietą 13-sto dniową. Każde odstąpienie od przyjętych zasad powoduje zmniejszenie efektów stosowania tej diety. Dietę tą można stosować raz na dwa lata, ze względu na fakt, iż jest ona bardzo wyczerpująca dla organizmu. W przypadku przerwania diety w trakcie jej stosowania, można do niej wrócić jednak nie wcześniej niż po trzech miesiącach.

Warto pamiętać, że pomimo swoich szybkich rezultatów jest ona bardzo wyniszczająca dla organizmu, powoduje niedobór składników mineralnych i odżywczych, w związku z czym mogą ją stosować wyłącznie osoby o bardzo dobrej kondycji zdrowotnej. Bezwzględnie jest niewskazana natomiast dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Stosowanie diety kopenhaskiej polega głównie na spożywaniu chudego mięsa, ryb, warzyw, jaj. W menu natomiast nie występują produkty takie jak owoce, słodycze, soki, alkohol, produkty zbożowe czy guma do żucia. Dopuszczalne przyprawy w tej diecie to wyłącznie sól i pieprz.

 

Jak stosować dietę kopenhaską?

Pierwszy tydzień tej ścisłej diety charakteryzuje się dużą ilością spożywanych jaj. W drugim tygodniu, na jadłospisie pojawiają się produkty zbożowe, mączne. Bardzo istotną kwestią jest w czasie trwania diety jest picie dużej ilości wody – przynajmniej 1,5 do 2 litrów dziennie. Należy pamiętać, aby woda była mineralna i niegazowana. Kluczową zasadą stosowania diety kopenhaskiej jest spożywanie posiłków jedynie trzy razy dziennie, czyli śniadanie w godz. 8-9, obiad w godz. 12-14 oraz kolacja do godziny 18. Jak w każdej sytuacji, również i w przypadku stosowania diety kopenhaskiej występują głosy pozytywne oraz negatywne.

Zalety:

Posiłki są względnie proste i łatwe do przygotowania, są spożywane regularnie o stałych porach dnia, jadłospis zawiera pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Zwolennicy tej diety są zdania, że usprawnia ona przemianę materii i reguluje metabolizm.

Wady:

Niezdrowym, a zarazem znaczącym czynnikiem w tej diecie jest picie rano kawy na czczo. Kawa wypita na pusty żołądek działa bardzo niekorzystnie i może powodować zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz wrzody żołądka. Następnie ścisłe zasady w przestrzeganiu mało zróżnicowanego jadłospisu powoduje wycieńczenie organizmu, w tym również wypadanie włosów, omdlenia czy chociażby łamliwość paznokci i niekorzystna zmiana w wyglądzie oraz kolorycie skóry. Jadłospis diety kopenhaskiej minimalizuje maksymalnie dostarczanie do organizmu niezbędnych składników odżywczych, w tym węglowodanów oraz witamin. Dieta jest nieproporcjonalna i niezbilansowana względem stosunku przyjmowanych w pożywieniu tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Co więcej restrykcyjne przestrzeganie zasad diety kopenhaskiej prowadzi do trwałych zmian w procesie przemiany materii, które są zauważalne również po zaprzestaniu stosowania diety.

Utrata wagi w tak ekspresowym tempie jest procesem niewątpliwie nienaturalnym oraz wysoce szkodliwym dla organizmu. Dodatkowo po zakończonej kuracji istnieje duża szansa wystąpienia efektu jo-jo, co w rezultacie doprowadzić może do zwiększenia wagi nawet w stosunku do tej pierwotnej, przed rozpoczęciem stosowania diety. Podczas stosowania diety kopenhaskiej zapotrzebowanie na energię wzrasta ok. 25-30%, następnie zapotrzebowanie na białko – 65%, zapotrzebowanie na tłuszcz – 60%, zapotrzebowanie na węglowodany – 6%, na błonnik pokarmowy20% i zapotrzebowanie na cholesterol aż 150%.

 

Przykładowy jadłospis diety kopenhaskiej może wyglądać następująco:

Dzień 1 oraz 8:

  1. na śniadanie kubek kawy i kostka cukru
  2. na obiad 2 jajka na twardo, pół paczki gotowanego szpinaku oraz 1 pomidor
  3. na kolację 1 duży ok. 100g stek wołowy, plus lekka wegetariańska sałatka

Dzień 2 oraz 9:

  1. na śniadanie kubek czarnej kawy i kostka cukru
  2. na obiad stek wołowy, plus 5 liści sałaty, do tego jeden niewielki owoc, np. grejpfrut
  3. na kolację plaster chudej szynki plus jedna szklanka jogurtu naturalnego

Dzień 3 oraz 10:

  1. na śniadanie kubek kawy i kostka cukru
  2. na obiad jedna szklanka gotowanego szpinaku, pomidor i jeden niewielki owoc
  3. na kolację dwa jajka na twardo, plasterek chudej szynki oraz jogurt naturalny

Dzień 4 oraz 11:

  1. na śniadanie kubek kawy i kostka cukru
  2. na obiad jedna duża marchewka, jedno opakowanie serka wiejskiego ok. 100-150g oraz jedno jajko na twardo
  3. na kolację sałatka ze świeżych owoców bądź pół szklanki kompotu (bez cukru) plus owoce z kompotu i do tego kubek jogurtu naturalnego

Dzień 5 oraz 12:

  1. na śniadanie jedna starta marchew z sokiem z cytryny
  2. na obiad gotowana ryba (lub smażona bez tłuszczu) ok. 300g z sokiem z cytryny (może być pstrąg, sola, dorsz)
  3. na kolację jeden stek wołowy ok. 200g, gotowane brokuły (6-8 główek) i do tego 5 liści sałaty

Dzień 6 oraz 13:

  1. na śniadanie kubek kawy i kostka cukry, do tego jedna mała grzanka
  2. na obiad pierś z kurczaka duszona (bez skóry), do tego 5 liści sałaty z oliwą z oliwek i można dodać trochę soku z cytryny
  3. na kolację jedna marchewka i 2 jajka na twardo

Dzień 7:

  1. na śniadanie jeden kubek herbaty i kostka cukru (herbata najlepiej zielona)
  2. na obiad porcja chudego grillowanego (bądź z piekarnika) mięsa ok 150g plus jeden niewielki owoc
  3. na kolację nie jemy nic.

 

Podsumowując opisaną powyżej dietę kopenhaską, wyraźnie widać, że jest ona co do zasady bardzo restrykcyjna. Jak każda z diet ma swoich zwolenników i przeciwników. Ma też swoje zalety oraz wady. Dieta kopenhaska nie wymaga przygotowywania skomplikowanych posiłków czy zakupu mało spotykanych produktów, poza tym przynosi zadowalające efekty w stosunkowo krótkim czasie. Niemniej jest ona bardzo szkodliwa i wyniszczająca dla organizmu. Stosowanie tej diety może doprowadzić do trwałych zmian w procesie przemiany materii, które nie są efektem pożądanym, dlatego przez cały okres diety warto stosować zwiększoną suplementację organizmu. Na koniec warto dodać iż osoby, które już stosowały tę dietę w większości przypadków są zdania, iż efekty jakie przynosi dieta kopenhaska nie są współmierne do szkód jakie wyrządza się własnemu zdrowiu poprzez tego rodzaju kurację. Warto więc się zastanowić przed podjęciem decyzji o stosowaniu tej diety, do wyboru mamy również dziesiątki innych, mniej restrykcyjnych diet.

1 Komentarz

  1. […] przebrnięcia przez ten trudny okres, w innym razie bezsensownie się męczymy ponieważ Dietę Kopenhaską można stosować tylko raz na dwa […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *