Miód lipowy – właściwości

Bezalkoholowe drinki: zdrowsza alternatywa pełna smaku i kreatywności
Bezalkoholowe drinki: zdrowsza alternatywa pełna smaku i kreatywności
14 sierpnia 2023
Hurtownia Kartonów Ampak - Twoje Opakowania na Wyciągnięcie Ręki
Hurtownia Kartonów Ampak – Twoje Opakowania na Wyciągnięcie Ręki
19 czerwca 2024
Pokaż wszystkie
Miód lipowy - właściwości

Miód lipowy, znany jest ze swoich wyjątkowych właściwości leczniczych. Pozyskiwany z nektaru kwiatów lipy, ten naturalny miód charakteryzuje słodki smak piękny kolor i szereg korzyści zdrowotnych. Gorąco polecam miody lipowe dla każdego!

Miód lipowy – dla kogo?

Miód lipowy jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać układ odpornościowy, dzięki czemu jest on również cenny w profilaktyce sezonowych infekcji. Ze względu na swoje właściwości rozkurczające, miód ten jest także chętnie wybierany przez osoby cierpiące na stres oraz napięcie nerwowe. Ten rodzaj miodu świetnie działa na układ nerwowy.

Właściwości miodu lipowego

Właściwości tego produktu wynikają przede wszystkim z jego bogatego składu. Miód lipowy charakteryzuje zawartość cukrów prostych, które są łatwo przyswajalne przez organizm oraz składników mineralnych i witaminy C (inaczej kwas askorbinowy). Dodatkowo miód lipowy zawiera kwasy organiczne oraz olejki eteryczne. Dzięki temu miody lipowe wykazują właściwości lecznicze, w tym działanie przeciwzapalne, wykrztuśne oraz napotne.

Jest to jeden z najlepszych miodów, jeśli chodzi o działanie, szczególnie przydatne w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych np. przy zapaleniu oskrzeli. Spożywanie miodu może mieć pozytywny wpływ na Twój organizm przy chorobach układu krążenia i układu nerwowego, ponieważ łagodzi stres i napięcie. Właściwości zdrowotne możemy zaobserwować także przy schorzeniach reumatycznych.

Kolor miodu lipowego jest delikatnie bursztynowy. Dodatkowym znakiem rozpoznawczym jest słodki, lekko gorzki smak miodu lipowego. W okresie kwitnienia lipy, na niej często występuje spadź liściasta. Dodatek miodu spadziowego powoduje zmianę odcienia miodu na delikatnie zielonkawy.  

Spożywanie miodu lipowego

Najlepiej jest spożywać miód na surowo – dodawany do gorących napojów czy potraw traci część swoich właściwości zdrowotnych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do chłodnych deserów, jogurtów czy bezpośrednio z łyżeczki jako słodki przysmak. Dla wzmocnienia działania leczniczego, miód lipowy można łączyć z ciepłą wodą i cytryną, co jest szczególnie polecane przy infekcjach oraz w celu oczyszczenia organizmu.

Pamiętaj, że warto wybierać dobry miód z lokalnych pasiek. Serdecznie polecam zakup na stronie: https://sklepkaszubskiemiody.pl/14-miod-lipowy. To doskonała jakość miodu, który jest pyszny w smaku. Polecam każdemu kto chce otrzymać solidnie zapakowany produkt w dobrej cenie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *